Sevgili Arkadaşlarım Merhaba,
Bugün son yıllarda çok tartışılan ve sizlerin de bana çok sık sorduğunuz bir konuda naçizane bildiklerimi paylaşmak istiyorum.
Evet, sorumuz şu;
Psikolog mu Yaşam Koçumu?
Kimdir benim derdime çare 🙂
Üzerinde o kadar çok senaryolar yazılan, bir anda göklere çıkarılırken bir anda yerin taaa en dibine sokulan, üç gün müthiş bir ihtiyaçmış gibi gösterilip dördüncü gün kim bu dolandırıcılar diye lanse edilen, eh haliyle de insanların aklını allak bullak eden bir konudan bahsedeceğiz.
Kafalar karışık.
E hadi öyleyse bu konuyu aydınlatalım da insanlar rahat bir nefes alsınJ
Geçen gün çok önemli bir kanalda bir psikolog, bir psikiyatr ve sunucu yaşam koçları ile psikologlar arasında ki farkları konuşuyordu. Sonuna kadar izledim.
Farkları konuşuyordu dediysem gerçekten farkları konuşmuyorlardı elbette, yaşam koçlarını o duvardan bu duvara, şu duvardan o duvara stüdyoda top gibi sektiriyorlardı.
Ey insan, madem böyle bir konuda program yapıyorsunuz, ne kadar güzel neden oraya bir tanede yaşam koçu çağırmıyorsunuz? Bir de koç davet edin ki o insancıkta inandığı mesleğini bir anlatsın, kendini, sürecini, becerilerini tanımlasın. Bizlerde bakalım nedir ne değildir kimdir bu koçlar bir bilgimiz olsun.
Şimdi konu hassas, kafalar karışık; Ülkemiz de psikologlar daha yeni yeni kendini kabul ettirebilmiş, psikolog ve psikiyatriye giden kişilerin daha yeni yeni delilik tedavisinden destek alan, danışan kişi olması kabul görmeye başlamış, boşanma öncesinde son çare eh hadi bir de aile terapisini deneyelim e geçilebilmişken, bir de şimdi son birkaç yılda türeyen enerjiciler, şifacılar, yaşam koçları, spritüel danışmanlar, kişisel gelişimciler ve benzerleri çıktı. E bu insanların kafası karışmasın da ne olsun. Bir yanda haftada 1 saatine 1000 tl ye kadar ödeme yaptığı aylarca süren psikoterapi seansları, diğer yandan komşusundan duyduğu aaa şekerim sen vallahi, boşuna servet harcıyorsun benim görümcem biliyorsun huysuzun tekiydi geçen gün gitti bir yaşam koçuna tek seansta ohh oldu helva gibi.
Aaa nasıl oldu?
Kız çakraları kapalıymış üçüncü çakrayla beşinci çakranın arasında enerji sen sıkış ondanmış, şimdi onu açtırıverdi tek seansta oh misss 🙂
Olabilir mi ki?
E olmuş işte…
Peki, bu 40 yıllık çakrayı kim açmış, nasıl açılmış? Bir de ona bakalım.
Nasıl yaşam koçu olunuyor peki?
Üniversitesi, diploması falan yok. İşin gerçeği Türkiye de üç beş bin liran varsa gerisi kolay, 3 günde de eğitim alıyorsun ohh, oldun bile yaşam koçu.
Hatta internette gezinin bir araştırma yapın almayanı döven üstelik te çevrimiçi eğitim veren kurumlar var. Bu kadar kolay yani.
Koç olmak bu denli kolay olunca masada oturuyorsun 4 kişiden 3ü yaşam koçu. Ay tatlım benimde var sertifikam ama ben yapmıyorum. Aman ne olur sen de yap bir sen eksiksin çünkü.
Diğeri zayıflama çayı satıyor ama oda yaşam koçu neden 300-500 tl ye sertifika almış. Yemin etse başı ağrımayacak o derece yani. E hal böyleyken sevgili arkadaşlarım,
İnsanlar 1-2 seansta ömürlerince aradıkları aşkı bulmak, ayakkabılarının rengindeki jeepleri almak, tüüüm sorunlarından kurtulmak isterse, diğer tarafta da koçluk ve benzeri sertifikaları almayanı döverlerse kafalar hep karışık kalmaya devam edecek gibi görünüyor.
İşin gerçeği mi?
Yaşam Koçları ile psikologların çalışma alanında hiçbir ortak yan yoktur. Yaşam koçluğu Eğitimi; kişinin farkındalık kazanması ve doğru soruları sorarak kendini daha iyi tanıması, kendi motivasyon kaynaklarını keşfetmesi ve sürdürebilmesi, doğru hedefler belirleyerek onlara ulaşabilmesi vb konularda çalışabileceği muazzam bir yeterlilik, yetenek kazandırmayı amaçlar. Tanımdan da anlaşılacağı üzerine Yaşam Koçları terapi yapamaz psikologçuluk oynayamaz. Yaşam koçlarının çalışacağı kişilerde aradığı ilk ve tek özellik; AKIL VE RUH SAĞLIĞININ YERİNDE OLMASIDIR. Çünkü koçluk; tamamen farklı bakış açıları yaratabilme, doğru sorularla danışan kişiyi düşündürerek farkındalık yaratabilme ve neticesinde de kişinin davranış ve inanışlarında değişimi yakalayabilme disiplinidir. Bu nedenle; yaşam koçluğu eğitimleri yıllarca sürmez. Önemli olan eğitimin içeriği ve eğitimden sonra ki süreçte kişinin öğrendiği tüm bilgi, beceri ve tekniklerle kendi üzerinde çalışması ve kendini geliştirmesidir. Asıl süreç gerektiren kısım burada başlar. Değişim zaman ister.
Koçluk eğitiminden sonra; kişi NLP, EFT, HİPNOZ, REGRESYON, Enerji sistemleri vb alanlarda da eğitimler alarak kendini beslemiş ise bu noktadan sonra artık çalışacağı kişiler ve uygulayabileceği teknikler değişiklik gösterir. Bu bahsettiğimiz eğitimler ile kişi, danışanlarıyla terapi yapabilir bir çok sorunlarının çözümü için rehber olabilir. Çok kısa sürelerde kişinin denge ve doyuma ulaşmasını sağlayabilir. Aylarca süren terapilere gerek kalmayabilir. Günümüzde bu kadar tercih ediliyor olmasının sebebi de budur.
Bahsettiğim tüm bu eğitimler, zaman, emek ve pratik gerektirir bu nedenle kendiniz için düşünüyorsanız uzun bir yolun başlangıcı olarak düşünmelisiniz. Eğer danışmanlık almak istiyorsanız; danışacağınız kişinin bu yolu yürüdüğünden emin olmalısınız. Aksi durumlarda binlerce lira ödeyerek çakralarınızı açtırmaya çalışırsınız 🙂
En kocaman Sevgilerimle,
Neslihan BAHADIR
No comments yet. You should be kind and add one!